Proč lněné semínko nestačí?

Někteří se domnívají, že mohou eliminovat rizika spojené se špatným poměrem Omega 6 : Omega 3 konzumací lněných semínek nebo lněného oleje s vysokým obsahem kyseliny alfa-linolenové (ALA, Omega 3). Nicméně přeměna ALA na EPA a DHA není v těle dostatečná, aby mohla eliminovat prozánětlivé účinky kyseliny arachidonové (AA), kterou v současnosti konzumujeme přímo, bez nutnosti konverze ve vysokém množství v potravinách živočišného původu. (drůbeží maso, krůtí, hovězí, vepřové, vejce).

Hospodářská zvířata – levné krmné směsi

Hospodářská zvířata jsou totiž ve velkém krmené levnými obilnými směsi s přemírou Omega 6 – kyseliny linolové (LA), kterou pak v těle přeměňují na prozánětlivou kyselinu arachidonovou (AA) s dlouhými řetězci. Výsledkem je všeobecná konzumace prozánětlivých potravin z živočišné produkce s velkou koncentrací kyseliny arachidonové (AA), a to je jeden z hlavních důvodů (dalším je spotřeba slunečnicového oleje) proč průměrný Čech a Slovák má prozánětlivý poměr Omega 6 : Omega 3 kolem 15 : 1. Proto je v dnešní době nezbytné konzumovat EPA a DHA (Omega 3 s dlouhými řetězci) napřímo, protože jen tak můžeme elimovat tento nepříznivý stav.

Jaká jsou rizika?

Únava a snížená obranyschopnost, artritida, rudnutí, otoky, bolesti svalů, chronická bronchitida, sinusitida, onemocnění srdce, rakovina*, záněty prostaty, infekce močového traktu, fibrocystóza prsu, náhlá srdeční smrt, akutní koronární syndrom, mrtvice, infarkt, smrt ze všech možných příčin, ztráta kognitivních funkcí, demence, zrychlené stárnutí, onemocnění očí (suchost).

Nemoci oběhové soustavy jsou nejčatější příčiny úmrtí, každy 2-3 člověk.

*Rakovina nemůže růst když neprobíhá zánět.

Omega 3 mastné kyseliny jsou esenciální látky, které jsou nezbytnou součástí všech buněčných membrán, a trvá měsíce než se doplní jejich potřebné množství, aby byly do buněčných membrán, jako jejich stavební prvky, integrovány.

Z těchto důvodů je doporučována jejich pravidelná a průběžná konzumace. Pokud přestaneme Omega 3 doplňovat, opět se bude snižovat jejich hladina a koncentrace v buněčných membránách, a tím i v krevním řečišti. Stálým udržováním správné hladiny EPA a DHA docílí každý člověk vysoké míry prevence a ochrany zdraví, tak jak je definováno ve všech oficiálních zdravotních doporučeních včetně doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO).

Veganská Omega 3 s polyfenoly

Omega 3 s polyfenoly pro vegetariány a vegany.

Zásadní pro získání správného poměru Omega 6 : Omega 3 je omezení příjmu rostlinných tuků s přebytkem Omega 6 (např. slunečnicový olej, sójový olej), konzumace potravin z živočišné produkce získaných z volně pasoucích se hospodářských zvířat a konzumace tučných, mořských ryb z výlovu, které se živily volně z mořských řas, které přirozeně obsahují Omega 3 (EPA a DHA) s polyfenoly. Světová zdravotnická organizace (WHO) ze zmíněných důvodů doporučuje efektivnější způsob a to získání Omega 3 s dlouhými řetězci (EPA a DHA) za pomocí doplňků stravy (rybí tuk s Omega 3 EPA + DHA s polyfenoly, nebo veganský olej s Omega 3 z mořských řas s obsahem EPA + DHA s polyfenoly).

Zdroj a tvrzení EFSA viz zde: https://zinzinogroup.com/wp-content/uploads/2020/01/BalanceOil-Vegan-cz-CZE.pdf