U lidí, kteří podlehli nákaze koronavirem se zjistilo, že příčinou tohoto neštěstí je nezvladatelná imunitní rekce, tzv. bouře cytokinů. Omega 6 produkuje prozánětlivé cytokiny, zatímco omega 3 produkuje protizánětlivé látky. Pokud má jedinec správný poměr Omega 6 : Omega 3, tak se tato nekontrolovatelná reakce eliminuje.
V této souvislosti vydal Státní zdravotní ústav (SZÚ) pod záštitou Ministerstva zdravotnictví prohlášení na základě studie „Lipids in Health and Disease“, dostupné zde: https://link.springer.com/book/10.1007/978-1-4020-8831-5?fbclid=IwAR1pPEhyQDvmjppb2zSrHfQ4WSp3k4Jjq9BUHT91RK5L0sTE_iivPf756i4
Víte, že případy úmrtí na COVID-19 odhalily, že v plicích proběhla tzv. cytokinová bouře, kterou organizmus nezvládl? Omega-3 (EPA+DHA) mastné kyseliny, vysoký omega 3 index, dobrý poměr mezi kyselinou arachidonovou a eicosapentaenovou (EPA) vám možná může pomoci připravit tělo proti fatální reakci organizmu po infekci koronavirem.
Informace je součást primární prevence. Není zaměřena na léčbu onemocnění. „Primární prevence závisí výhradně na aktivitách jedince v riziku – jeho životním stylu, rozhodnutích a motivaci. Důležité je proto informovat jedince o tom, proč a jakým způsobem může snížit rizikové faktory vzniku onemocnění. Aktivní přístup pacienta je zcela nezbytný.“
„Právě přehnaná autoimunitní reakce může být jednou z příčin úmrtí při nemoci COVID-19. „Závažnost nemoci zřejmě souvisí s cytokinovou bouří,“ řekl lékařskému časopisu Lancet Jimmy Whitworth z Londýnské školy hygieny a tropické medicíny (LSHTM). Při takzvané cytokinové bouři dochází k závažné imunitní reakci, při níž tělo produkuje imunitní buňky a proteiny, které mohou zničit jiné orgány.“
Omega-3 (EPA+DHA), vysoký omega 3 index, vám možná může pomoci připravit tělo proti fatální reakci organizmu po infekci koronavirem. Existuje specifické stanovení “Rovnováhy tvorby lokálních hormonů”, které hodnotí kapacitu tvorby tzv. lokálních hormonů v buněčných membránách tkání těla, známých jako eicosanoidy (např. prostaglandiny, leukotrieny, protektiny). Analýza z kapky krve popisuje míru vzniku/dostupnosti kys. arachidonové (AA) a kys. eicosapentaenové (EPA), ze kterých vznikají signální molekuly ve tkáních („lokální hormony“).
Dlouhodobá aplikace rybího oleje nebo koncentrátu PUFA omega-3 vede k průkaznému zlepšení imunitního systému. Zlepšení lze pozorovat i zdravých jedinců, kdy případné disbalance jsou díky dietě bohaté na PUFA omega-3 mnohem dříve a účinněji vyrovnávány. EPA ve vyšších dávkách zkracuje průběh zánětlivých procesů. Jde o potlačení proinflamatorních cytokinů (IL-1, IL-6, TNF-α).
To už stojí za zamyšlení a prevenci! V naší intervenční studii na SZÚ jsme použili dávku 2 g omega-3 denně v rybím oleji 🐟🐟🐟. Parametry všech pokusných osob se do několika týdnů výrazně zlepšily!
Jsou tak na “cytokinovou bouři”, nedej bože, nejspíše daleko lépe připraveni než běžná populace. Říkáte, to je vědecká hypotéza. Ale má racionální jádro, opřené o publikované vědecké poznatky! A každý pozitivní faktor může rozhodovat o životě a smrti.
Připojujeme některé obvyklé dotazy lidí, publikovane na Googlu.
Zejména omega-3 mastné kyseliny mohou snížit produkci molekul a látek spojených se zánětem, jako jsou zánětlivé eikosanoidy a cytokiny. Studie trvale pozorovaly souvislost mezi vyšším příjmem omega-3 a sníženým zánětem.
Hladiny omega-3 se v těle rychle hromadí, jakmile užijete doplňky stravy. Může to však trvat 6 týdnů až 6 měsíců, než se objeví významná změna nálady, bolesti nebo jiných příznaků.
EPA je inhibitor enzymu delta-5-desaturázy (D5D), který produkuje kyselinu arachidonovou (AA). Čím více EPA máte ve stravě, tím méně produkujete AA. To v podstatě tlumí dodávku AA nezbytnou pro produkci prozánětlivých eikosanoidů (prostaglandiny, tromboxany, leukotrieny atd.)
Postupujte podle těchto šesti tipů:
1. Konzumujte protizánětlivé potraviny (obecně zelenina a ovoce,…)
2. Omezte nebo eliminujte zánětlivé potraviny. (vysoce zpracované potraviny s nadbytkem cukru, soli, nasycených tuků, nadbytku masných výrobků, …)
3. Kontrolujte si hladinu cukru v krvi. (metabolický syndrome, diabetes)
4. Udělejte si čas na cvičení (pohyb a zase pohyb…)
5. Zhubnout (dokážete to při změně jídelníčku a vhodném pohybu) 6. Zvládněte stress (dnes je to těžké, ale jde si nacvičit obranné rituály, pomáhá pravidelný pohyb, sluníčko, voda, vzduch,…)
Studie již dlouho prokazují souvislost mezi nízkým obsahem vitamínu D a řadou zánětlivých onemocnění. Vědci dále vědí, že zlepšení hladin vitaminu D může pomoci snížit záněty v těle. Vitamin D je přirozeně tvořen v kůži díky UV záření ze slunce, ale ne každý může takto získat veškerý vitamin D. Zdrojem v zimě jsou ryby.
Obecně řečeno, EPA podporuje srdce, imunitní systém a zánětlivou odpověď, zatímco DHA posiluje mozek, oči a centrální nervový systém. Problém spočívá v tom, jak vaše tělo používá EPA a DHA, a co je nejdůležitější – rychlost, jakou ALA převádí na tyto dvě formy Omega-3. Ale jen v omezené míře. Proto je potřebujeme doplnit v naší stravě.
Celkově většina těchto organizací doporučuje minimálně 250–500 mg kombinované EPA a DHA každý den pro zdravé dospělé. Pro určité zdravotní stavy se však často doporučují vyšší množství. Např. Pro zvýšení omega 3 indexu nad hodnotu 8 je vhodná denní dávka až 2 g /denně (ověřeno v intervenční studii na SZÚ, tohle funguje).
Prof. J.Ruprich, CZVP SZÚ
Upozornění: Běžně dostupné přípravky Omega 3 bez obsahu protizánětlivých polyfenolů bohužel nefungují, zjistěte proto více o omega 3 s polyfenoly zde.
Většina výrobků s Omega 3 na trhu obsahuje konzervant Vitamín E, aby chránil tyto mastné kyseliny před oxidací. Bylo však prokázáno, že Vitamín E neumí zabránit oxidaci Omega 3 mastných kyselin při jejich užití v těle při styku s volnými radikály, což způsobuje jejich znehodnocení ještě před vstřebáním do buněčných membrán.
Polyfenoly obsažené v produktu Omega 3 s polyfenoly poskytují dostatečnou ochranu tak, jak je to přirozené při konzumaci zdravých volně žijících mořských ryb, které se živí mořskými řasami a planktonem s obsahem EPA, DHA a polyfenolů.
Zdroj: http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/pripravte-sve-telo-na-mozne-onemocneni-koronaviry-covid-19 , http://www.szu.cz/uploads/CZVP/COVID19.pdf,
Studie: https://link.springer.com/book/10.1007/978-1-4020-8831-5?fbclid=IwAR1pPEhyQDvmjppb2zSrHfQ4WSp3k4Jjq9BUHT91RK5L0sTE_iivPf756i4
*Je možné, že odkazy na stránky SZU nefungují správně, jelikož webové stránky SZU procházejí rekonstrukcí. Všechny články najdete v sekci Zdraví, výživa, bezpečnost potravin a předmětů běžného užívání na https://szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/